#Att tänka på när du tar hem din kanin

Jag rekommenderar alla som skaffar en kanin att ha den försäkrad! Kaniner blir sällan sjuka men om de blir det brukar det gå på en del pengar. En försäkring kostar ca 200-300:- per år. Rekommenderar Sweland!
När ni tar hem er kanin är det några saker att tänka på:
# Först bör ni tänka på att ge kaninen samma foder som den haft där du köpte den i ca 5 dagar, och sedan blanda ut det med det foder som ni tänkt ge den i minst en vecka för att undvika att kaninen skall bli dålig i magen eller få andra värre sjukdomar. Kaninen skall aldrig ha full tillgång till mat dygnet runt, utan bör få en halv dl mat varje dag, och efter 1 års ålder bör den få 1 hel dl, kaninen skall dock alltid ha full tillgång till hö!
# För det andra bör ni tänka på är att inte ge kaninen en massa smakproven innan den vant sig vid den nya miljön, alltså ca en vecka (morötter och knäckebröd är dock ok)
# Kaninen är inte van att äta gräs, och när du börjar vänja den efter minst 2 veckor skall det bara vara med ett grässtrå om dagen, som ökas långsamt under ett par veckor. Grenar kan den dock alltid få.
# Ge inte kaninen kål eller andra gasbildande mumsbitar då kaninen inte kan fisa & istället sväller upp, vilket kan leda till en mycket plågsam död.
# Om du ger kaninen grenar med barr på eller maskrosblad så kissar den rött vilket är ofarligt.
# Du ska kela med din kanin när ni kommer hem men se till att det är lugnt och skönt i rummet där den är och att en i taget håller kaninen och att det framförallt inte förekommer några höga ljud!
Den vanligaste åkomman på kanin är diarrè vilket också snabbt kan leda till att kaninen dör om behandling ej sätts in i tid! Diarrè beror oftast på fel/skämd kost eller för snabb ändring i foderstaten. Om kaninen får diarrè ska man omedelbart kontakta veterinär för rådgivning! Är kaninen lite lös i magen men verkar pigg och frisk för övrigt kan man ge ananasjuice eller morotspurè i munnen. Är den lite slö kan man blanda i dextropur i vätska och spruta in föriktigt i munnen.
Vill du ha hjälp eller råd, lämna gärna en kommentar, men kom ihåg att vi inte är veterinärer... iallafall inte riktigt än...
Ett tips på ställen att köpa kanin är på www.teddytassen.se. Där köpte jag en av mina kaniner, och hon har garantier, veterinärintyg,stamtavla och renrasiga kaniner. Detta är den kaninen jag köpte där, Pelle :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0